LEAN HR
LEAN HR

De zoektocht naar de ongeschikte kandidaat: waarom ze juist geschikt kunnen zijn.

Als werkgever streven we er altijd naar om de beste kandidaten te vinden voor onze openstaande vacatures. We willen mensen aannemen die passen bij onze bedrijfscultuur, de juiste vaardigheden hebben en gemotiveerd zijn om bij te dragen aan ons succes. Maar wat als we je vertellen dat het soms de moeite waard kan zijn om ook een kans te geven aan ogenschijnlijk ongeschikte kandidaten? Vooral in de huidige krappe arbeidsmarkt kan dit een factor van belang zijn.

Het is een veelvoorkomende misvatting dat een ongeschikte kandidaat per definitie niet past binnen het gewenste profiel. Echter, door alleen te focussen op traditionele criteria zoals ervaring en opleiding, kun je potentiële talenten over het hoofd zien die misschien wel perfect zouden passen binnen jouw team.

Hier zijn enkele redenen waarom ogenschijnlijk ongeschikte kandidaten juist geschikt kunnen zijn:

1. Frisse perspectieven en creativiteit

Soms kan het hebben van een andere achtergrond of ervaring leiden tot frisse perspectieven en nieuwe ideeën. Een kandidaat met minder conventionele ervaring kan unieke inzichten bieden en innovatieve oplossingen aandragen voor uitdagingen waar we als bedrijf voor staan.

2. Motivatie en potentieel

Hoewel een kandidaat mogelijk niet alle vereiste vaardigheden heeft, kan hij of zij wel gemotiveerd zijn om nieuwe dingen te leren en zichzelf verder te ontwikkelen. Deze intrinsieke motivatie en potentieel kunnen waardevolle eigenschappen zijn die een kandidaat in staat stellen om snel te groeien en waarde toe te voegen aan jouw team.

3. Cultural fit

Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de technische vaardigheden van een kandidaat, maar ook naar de culturele fit. Bij het beoordelen van culturele fit moet je vooral kijken naar gedeelde waarden en normen die in lijn zijn met de cultuur van jouw organisatie. Dit kan onder andere betrekking hebben op werkethiek, communicatiestijl en teamdynamiek. Een op het eerste gezicht, ongeschikte kandidaat kan verrassend goed passen binnen jouw team als hij of zij dezelfde waarden en normen deelt en goed kan samenwerken met collega's.

4. Diversiteit en inclusiviteit

Het aannemen van ogenschijnlijk ongeschikte kandidaten kan bijdragen aan het bevorderen van diversiteit en inclusiviteit binnen jouw organisatie. Door mensen met verschillende achtergronden, perspectieven en ervaringen aan te nemen, creëer je een rijkere en meer inclusieve werkomgeving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt.

Daarnaast is het belangrijk om te benadrukken dat het hebben van alle generaties aan boord een unieke USP is in de huidige arbeidsmarkt. Het aantrekken én behouden van diverse generaties kan leiden tot een breder scala aan vaardigheden, ideeën en perspectieven binnen je organisatie.

Het is belangrijk om op te merken dat het aannemen van ongeschikte kandidaten niet betekent dat je concessies moet doen aan de kwaliteit of vereisten van de functie. Het gaat erom dat je openstaat voor nieuwe mogelijkheden en bereid bent om verder te kijken dan traditionele criteria bij het selecteren van kandidaten.

Dus laten we niet altijd blind varen op standaardcriteria bij het wervingsproces, maar sta open voor verrassingen en potentiële talenten die misschien wel verborgen zitten in ogenschijnlijk ongeschikte kandidaten. Wie weet wat voor waardevolle bijdrage ze kunnen leveren aan jouw team en organisatie!

Ben je benieuwd naar de manier waarop we bij LEAN HR jou kunnen ondersteunen bij het vinden van de juiste talenten, zelfs als ze op het eerste gezicht niet perfect lijken? Neem vandaag nog contact met ons op en ervaar wat onze communities voor jou kunnen betekenen.

Overige artikelen