LEAN HR
LEAN HR

Dit is er op 1 juli veranderd in de Cao voor Uitzendkrachten

Sinds 1 juli 2023 zijn er een aantal zaken veranderd in de Cao Uitzendkrachten. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje.

Bescherming van Uitzendkrachten

Een van de belangrijkste doelstellingen van de nieuwe Cao Uitzendkrachten is om uitzendkrachten beter te beschermen tegen inkomensverlies. Op 1 juli 2023 is de wachttijd voor het opbouwen van pensioen voor uitzendkrachten afgeschaft. Dit betekent dat uitzendkrachten vanaf de eerste werkdag al kunnen deelnemen aan een pensioenregeling, waardoor ze sneller financiële zekerheid opbouwen voor de toekomst.

Gelijk Werk, Gelijk Loon

Een andere belangrijke verandering is dat uitzendkrachten voor gelijk werk ook gelijk loon moeten ontvangen. Het is niet langer toegestaan om uitzendkrachten met relevante werkervaring in te delen in de laagste loonschalen wanneer ze bij een nieuwe opdrachtgever beginnen. Dit biedt uitzendkrachten met ervaring de kans om hun vaardigheden en kennis te laten gelden en te worden beloond naar hun capaciteiten. Wel zo eerlijk natuurlijk.

Verbeterde Arbeidsvoorwaarden

Sinds 1 juli 2023 hebben uitzendkrachten recht op dezelfde vergoedingen en toeslagen als werknemers die in dienst zijn bij opdrachtgevers. Ook dit geldt vanaf de eerste werkdag. Hierdoor wordt de inlenersbeloning uitgebreid en wordt het verschil in beloning tussen uitzendkrachten en vaste medewerkers verder verkleind.

Betere Bescherming bij Arbeidsongeschiktheid

We begrijpen dat arbeidsongeschiktheid een zorg kan zijn voor uitzendkrachten. Daarom is het goed om te weten dat vanaf 1 juli 2023 uitzendkrachten met een MUB (met uitzendbeding) of ZUB (zonder uitzendbeding) uitzendovereenkomst recht hebben op bescherming bij ziekte. Dit houdt in dat uitzendkrachten bij ziekte recht hebben op twee jaar aanvullend loon tot 90% in het eerste ziektejaar en tot 80% in het tweede ziektejaar.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de wijzigingen of wat ze concreet betekenen voor jouw uitzendkrachten? Laat hier je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.

Overige artikelen