Wat jarenlang als toekomstscenario werd geschetst, staat op het punt realiteit te worden: de pensioengolf komt eraan. En Limburg is als eerste aan de beurt. Vanaf 2027 gaan hier naar verwachting 65.000 mensen met pensioen (dat is bijna 1 op de 7 werknemers in de regio).
Deze uitstroom van kennis, ervaring en vakmanschap heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt. Niet alleen voor werkgevers die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers, maar ook voor sectoren die nu al onder druk staan.
Een enorme impact
De pensioengolf betekent niet alleen een verlies aan arbeidskrachten, maar ook het verdwijnen van jarenlange ervaring, kennis en vakmanschap. Vooral in sectoren die nu al onder druk staan, zoals de zorg, wordt de situatie nijpend. Daar gaan de komende jaren alleen al 14.000 mensen met pensioen.
Diezelfde zorg zal bovendien te maken krijgen met een toenemende vraag, doordat de groep gepensioneerden zelf vaker een beroep op zorg doet. Dat zorgt voor een dubbele druk: minder mensen om het werk te doen, meer mensen die zorg nodig hebben.
Ook de industrie voelt de effecten van de pensioengolf. Door hoge kosten en stijgende druk wijken steeds meer bedrijven uit naar het buitenland. Tegelijkertijd is de aanwas van jong talent beperkt, wat de vervangingsopgave alleen maar groter maakt. De verwachting is dat ongeveer 6000 banen in Limburg definitief zullen verdwijnen, met mogelijk meer als internationale handelsbelemmeringen werkelijkheid worden.

Wat de pensioengolf vraagt van werkgevers
De pensioengolf is geen tijdelijk probleem, maar een structurele ontwikkeling die vraagt om een structurele aanpak. Organisaties die vasthouden aan traditionele wervingsmethoden lopen het risico stil te vallen. Maar bedrijven die anticiperen, kunnen juist groeien. De arbeidsmarkt verandert structureel. Buitenlandse instroom alleen is niet voldoende om de tekorten op te vangen, geeft het UWV aan. Wat wél nodig is, is een andere kijk op werk en talent, iets dat Twan Bongers (Operations Manager) een maand geleden al benoemde.
Werkgevers zullen anders moeten gaan kijken naar functies en profielen. Diploma’s maken steeds vaker plaats voor vaardigheden, potentieel en motivatie. De vraag is niet meer: “Wie heeft ervaring?” maar: “Wie wil leren, én past bij ons?” Door functies modulair te maken en slim om te gaan met de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kun je functies toegankelijker maken én tegelijk nieuwe groepen activeren.
Wat kun jij als werkgever doen?
- Breng de impact van de pensioengolf in kaart voor jouw organisatie of sector.
- Investeer in scholing en interne doorstroom: leid je medewerkers op.
- Werk samen in regionale communities en leer van elkaars oplossingen.
- Zorg voor aantrekkelijke functies met ruimte voor persoonlijke groei.
- Zet nu in op employer branding: word zichtbaar vóór de nood aan de man is.
De pensioengolf is een kans, als je nú beweegt
De komende pensioengolf is een feit en uitstellen is geen optie meer. Het is aan werkgevers om te kiezen: wacht je af, of neem je het voortouw? Wie vooruitkijkt en durft te vernieuwen, wint niet alleen aan veerkracht, maar ook aan toekomstbestendigheid.
Bij LEAN HR geloven we dat kennis delen en krachten bundelen het verschil maken. Wij denken graag met je mee.
Want: wij kennen jou gewoon beter.