fbpx

Vrijgezelle 55-plussers bij jou in de buurt

Liefde op het eerste gezicht? Misschien niet. Maar liefde die groeit met de jaren? Absoluut!

Een succesvolle werkrelatie lijkt verdacht veel op een goede liefde: vertrouwen, stabiliteit en een partner waarop je kunt bouwen. In een goed team draait het om ervaring, toewijding en de bereidheid om er samen voor te gaan – eigenschappen die het verschil maken op de werkvloer.

Waar we vorige week nog schreven over de vraag of je nog steeds verliefd bent op je werk?, kijken we nu naar een andere kant van de arbeidsmarkt: werkzoekenden die barsten van de ervaring, maar niet altijd de kans krijgen om die in te zetten.

Raar, toch? We werken door tot (minstens) 67 jaar, maar voor veel mensen lijkt de arbeidsmarkt al vanaf hun 55ste op slot te gaan. Neem een fles ketchup. Het laatste beetje eruit krijgen is soms lastig, maar dat betekent niet dat de inhoud minder waardevol is. Toch gebeurt dat precies met 55-plussers: ze zitten vol kennis en expertise, maar worden vaak over het hoofd gezien.

In dit artikel richten we de aandacht op deze groep. Want wist je dat oudere werknemers juist een schat aan voordelen bieden voor jouw organisatie? Tijd om die fles even goed te schudden en te ontdekken waarom deze kandidaten goud waard zijn.

Zou jij dit weggooien?

30+ jaar ervaring

55-plussers hebben vaak minder begeleiding of opleiding nodig om productief te zijn. Ze stappen snel in en hebben al de benodigde kennis en vaardigheden, wat op de lange termijn kosten en tijd bespaart voor de werkgever.

Met jaren aan praktijkkennis kunnen ze snel problemen oplossen en voorkomen ze fouten die onervaren medewerkers vaak maken. Hun ervaring en liefde voor hun vak is letterlijk goud waard.

Uit mijn gesprekken blijkt dat 55-plussers graag willen werken en hierdoor extra gemotiveerd zijn.

Fysieke kracht van 55-plussers

Kortdurend ziekteverzuim (bijvoorbeeld een griepje of verkoudheid) is lager onder oudere, dan onder jongere werknemers. 55-plussers hebben vaak een sterkere werkethiek en melden zich minder snel ziek voor kleine kwaaltjes.

Een 55-plusser heeft in de loop der jaren geleerd hoe hij efficiënt en veilig zware taken kan uitvoeren. Waar een jongere collega misschien onnodige risico’s neemt, weet de oudere precies hoe hij zijn rug moet sparen of zware objecten moet tillen.

Het werk kan zwaar zijn, maar 55-plussers hebben bewezen dat ze bestand zijn tegen fysieke uitdagingen. Ze hebben doorzettingsvermogen opgebouwd en weten hoe ze met fysieke inspanningen moeten omgaan zonder te snel op te geven.

Arbeidsduur

De jaren die een 55-plusser bij een bedrijf doorbrengt, zijn vaak intensief waardevol. Dankzij hun kennis, ervaring en loyaliteit zorgen ze voor stabiliteit, coaching van jongere collega’s en een soepele werkwijze. Deze “kwalitatieve” impact kan groter zijn dan de kwantitatieve tijd die een jongere collega nodig heeft om hetzelfde niveau te bereiken.

In tegenstelling tot jongere medewerkers, die vaak na enkele jaren verder kijken, blijven oudere werknemers veel langer trouw aan een werkgever. Deze loyaliteit bespaart bedrijven kosten voor werving en training van nieuw personeel.

55-plussers vs. generatie Y en Z

Financiële situatie 55-plusser

Veel 55-plussers hebben hun hypotheek al afbetaald óf zitten in de laatste fase van de looptijd. Hierdoor zijn hun woonlasten aanzienlijk lager dan bij jongere generaties, die vaak net een huis hebben gekocht met hogere maandlasten. Dit biedt ouderen financiële ademruimte.

In veel gevallen zijn de kinderen van oudere werknemers al volwassen en financieel onafhankelijk. Dit betekent dat er geen kosten meer zijn voor kinderopvang, schoolgeld, studieleningen of andere uitgaven die bij jongere gezinnen vaak een groot deel van het budget opslokken.

Ouderen hebben vaak een soberder consumptiepatroon. Ze hoeven niet meer te investeren in het opbouwen van een huishouden of in grote aankopen zoals meubels, elektronica of een nieuwe auto. Veel spullen zijn al aangeschaft en hoeven alleen nog te worden onderhouden of vervangen.

Loonkostenvoordeel

Ook als werkgever heeft het aannemen van een 55-plusser een financiële impact. Je kan in 2025 namelijk nog voor de laatste keer profiteren van loonkostenvoordeel:

Voorwaarden:

  • De werknemer is 56 jaar of ouder.
  • De werknemer heeft een geldige doelgroepverklaring.
  • De werknemer was minimaal 6 maanden werkloos voordat hij in dienst kwam (bijvoorbeeld WW of bijstand).

Voordeel:

  • €1,35 per uur (voor ieder verloond uur).
  • Maximaal € 2.600 per werknemer per jaar.
  • Het voordeel kan maximaal tot het einde van 2025 worden ontvangen.

 

Geef 55-plussers een kans

Maak de eerlijke keuze tussen jong en “oud” (55-plusser)

In tegenstelling tot 55-plussers die vaak levenslange loyaliteit aan een werkgever voelden, zijn jongeren meer gericht op hun persoonlijke carrièrepad. Voor hen is een baan een middel om hun cv op te bouwen en vaardigheden te ontwikkelen, niet per se een plek om lang te blijven.

Jongeren willen geen kansen missen. Ze denken vaak: “Wat als er een betere baan is met meer salaris, betere voordelen of een interessanter project?” Deze FOMO-cultuur, mede versterkt door sociale media, motiveert hen om regelmatig te kijken of het gras ergens anders groener is. Hier hoef je bij 55-plussers niet snel bang voor te zijn.

Dus, wat ga je doen? Laat je die waardevolle ketchup (lees: 55-plusser) in de fles zitten, of geef je hem de kans om zijn ervaring en kennis te laten stromen binnen jouw organisatie?

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe een ervaren professional jouw team kan versterken. Want zeg nou zelf, zonde om zo’n kans te laten liggen, toch?

Overige artikelen