fbpx

Blue Monday: hoe deal je ermee?

Blue Monday, ook wel bekend als de meest deprimerende dag van het jaar, valt altijd op de derde maandag van januari. De term werd voor het eerst gebruikt in 2005 en is sindsdien een veelbesproken onderwerp geworden. Maar wat maakt deze dag zo somber en hoe kunnen we ermee omgaan?

Why so sad?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het idee dat Blue Monday een sombere dag is. Ten eerste zijn de feestdagen voorbij en hebben veel mensen moeite om weer in het normale ritme te komen na een periode van gezelligheid en vakantie. Daarnaast zijn de dagen nog steeds kort en donker, waardoor sommige mensen last kunnen krijgen van een winterdip of zelfs seizoensgebonden depressie.

Bovendien spelen financiële zorgen vaak een rol op Blue Monday. Na de dure decembermaand ontvangen veel mensen hun salaris pas aan het einde van de maand, wat kan leiden tot extra stress en zorgen.

Laat je inspireren voor succes

Hoewel Blue Monday misschien als een uitdagende dag klinkt, zijn er verschillende manieren waarop je deze dag positief kunt doorbrengen. Hier zijn een aantal tips:

  • Wees lief voor jezelf: Geef jezelf toestemming om even rustig aan te doen en goed voor jezelf te zorgen. Neem bijvoorbeeld wat extra tijd voor ontspanning, lees een boek of geniet van een warm bad.
  • Plan iets leuks: Door iets om naar uit te kijken, kun je de somberheid van Blue Monday doorbreken. Plan bijvoorbeeld een etentje met vrienden, ga naar de bioscoop of maak een wandeling in de natuur. De ANWB heeft een aantal tips voor goedkope en gratis dagjes uit.
  • Blijf actief: Beweging kan helpen om je stemming te verbeteren. Ga sporten, maak die wandeling of probeer yoga of meditatie om je geest tot rust te brengen.
  • Praat erover: Als je merkt dat Blue Monday je echt neerslachtig maakt, praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Soms kan het delen van je gevoelens al enorm opluchten en krijg je wellicht waardevolle steun en advies.

Make today so awesome, yesterday gets jealous.


Hoewel Blue Monday bekend staat als de meest deprimerende dag van het jaar, betekent dit niet dat jij je ook zo moet voelen. Met wat zelfzorg en positieve activiteiten kun je deze dag positief doorbrengen en ervoor zorgen dat jouw Blue Monday helemaal niet zo blauw is. Vergeet vooral je collega’s niet mee te nemen in jouw goede gevoel vandaag!

Overige artikelen