Werk jij momenteel als zzp’er? Dan is het slim even te checken wat er in 2025 voor jou verandert. Nieuwe regels, minder belastingvoordelen en een markt die zich aanpast aan nieuwe wetten die schijnzelfstandigheid moeten voorkomen. Geen stress! We hebben de belangrijkste punten voor je uitgezocht, zodat jij straks niet voor verrassingen komt te staan als je zelfstandig bent.
Nieuwe regels voor zzp’ers: ben jij écht zelfstandig?
Vanaf 2025 is het handhavingsmoratorium van de Wet DBA verleden tijd. Dit betekent dat de Belastingdienst actief gaat controleren of jij echt als zelfstandige werkt. Geen schijnzelfstandigheid dus. Dit betekent simpelweg dat als jij doet alsof je zelfstandig bent, maar eigenlijk een verkapt dienstverband hebt, je op je vingers getikt kunt worden.
Waar kijkt de Belastingdienst naar?
- Vrijheid in je werk: Je bepaalt zelf hoe je je werk uitvoert.
- Eigen klantenbestand: Je bent niet afhankelijk van één opdrachtgever.
- Ondernemerschap: Je neemt risico’s, investeert in je bedrijf en promoot jezelf.
- Geen loondienst: Je werkzaamheden mogen niet hetzelfde zijn als die van werknemers van de opdrachtgever.
Voldoet jouw situatie hier niet aan? Dan kan de Belastingdienst je werk als loondienst aanmerken. Dat kan flinke boetes en naheffingen betekenen. Zorg dus dat je afspraken en contracten waterdicht zijn. Doe hier de test en ontdek of jij (schijn)zelfstandig bent!
Minimumtarief: uitdaging of kans?
Eén van de regels voor zzp’ers die verandert is het minimumtarief. Echter is dit meer een norm dan een verplichting. Dit zal in 2025 ongeveer €33 per uur exclusief btw bedragen.
Wat betekent dit voor jou?
- Kijk dus kritisch naar je tarieven en verhoog ze als dat nodig is.
- Laat opdrachtgevers zien waarom jij een investering waard bent.
Hoewel het minimumtarief jou beschermt, kan het opdrachtgevers afschrikken. Zij kunnen vaker kiezen voor uitzendkrachten of medewerkers in loondienst. Toch is het verstandig om kritisch naar je tarief te kijken. Werk je voor minder? Dan moet je kunnen bewijzen dat je écht zelfstandig bent. Bovendien is een laag tarief vaak niet rendabel, zeker niet met de belastingwijzigingen die eraan komen.
Minder belastingvoordeel, meer lasten
Op belastinggebied verandert er ook het nodige. De zelfstandigenaftrek wordt verder verlaagd, en de MKB-winstvrijstelling wordt iets kleiner. Daarnaast veranderen de belastingtarieven per inkomensschijf. Wat betekent dit concreet? Je betaalt meer belasting, waardoor je netto minder overhoudt.
Combineer dit met de stijgende kosten van het ondernemerschap, en je snapt waarom dit hét moment is om je tarieven te herzien en een financiële buffer op te bouwen.
Twijfel je over zelfstandig blijven? Je hebt opties!
De veranderingen van de regels voor zzp’ers in 2025 maken het zzp-schap een stuk uitdagender. Misschien vraag je jezelf af of zelfstandig werken nog wel de juiste keuze is. Er zijn gelukkig andere mogelijkheden:
- Loondienst: Je krijgt meer zekerheid, geen zorgen over administratie en vaak extra’s zoals pensioen en vakantiegeld.
- Uitzendbasis: Je behoudt flexibiliteit in je werk, maar hebt ook zekerheid over sociale verzekeringen en een vast tarief.
- Detacheren: Een combinatie van zelfstandigheid en de voordelen van een werkgever, zoals begeleiding en stabiliteit.
Weet je niet wat het beste bij jou past? Bij ons kun je altijd aankloppen. We denken graag met je mee om te kijken wat jouw volgende stap wordt. Blijf je zelfstandig of kies je een andere route? Samen zorgen we dat jij voorbereid bent op wat 2025 brengt. Neem gerust contact met ons op.