LEAN HR
LEAN HR

Skills boven diploma’s: waarom investeren in de potentie van medewerkers loont

Het lijkt erop dat we in een tijd leven waarin opleidingen en diploma’s niet langer de enige manier zijn om talent te meten. Tegenwoordig is het belangrijker om te kijken naar iemands vaardigheden en potentieel. En dat is eigenlijk best logisch als je erover nadenkt. Met de razendsnelle ontwikkelingen in de wereld van technologie en innovatie is het namelijk belangrijk om mensen aan te nemen die zich snel kunnen aanpassen en nieuwe vaardigheden kunnen leren.

Dus, hoe kunnen we dit potentieel in onze kandidaten zien? Door te kijken naar hun vaardigheden en hoe ze deze kunnen bijhouden. En het mooie is dat je dit op verschillende manieren kunt doen, zonder dat iemand terug de schoolbanken in hoeft.

Een manier is door het aanbieden van korte cursussen of trainingen. Hierdoor kunnen medewerkers hun vaardigheden bijwerken en hun kennis uitbreiden zonder maandenlang in de boeken te zitten. Een andere manier is door boeken te lezen en inspiratie op te doen bij evenementen en congressen. Hierdoor blijft iemand op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends binnen hun vakgebied.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je de juiste mensen vindt met potentieel en vaardigheden? Dat begint bij het goed bekijken van iemands cv en het voeren van een goed gesprek tijdens het sollicitatieproces. Focus op waar iemand goed in is, waar ze blij van worden en waar ze zelf ook in willen investeren. Want iemand die gemotiveerd is om zijn of haar vaardigheden bij te houden, zal meer geneigd zijn om te groeien in hun functie en zich in te zetten voor de organisatie.

Het is ook belangrijk om open te staan voor mensen met verschillende achtergronden en ervaringen. Door diversiteit in je team te hebben, breng je nieuwe perspectieven en ideeën binnen en verbeter je de creativiteit en productiviteit van het team.

Dus, HR manager, staar je niet blind op alleen opleidingen en diploma’s, maar focus op het potentieel en de vaardigheden van kandidaten. Dit zal uiteindelijk resulteren in een gemotiveerd en effectief team dat zich inzet voor het succes van de organisatie.

Overige artikelen