Tegenwoordig liggen de banen zo ongeveer voor het oprapen, dus als je wil switchen is dit hét moment! Heb je gereageerd op een vacature en word je uitgenodigd voor een gesprek? Hartstikke mooi! Een sollicitatiegesprek is namelijk je kans om te laten zien dat jij de aangewezen persoon bent voor de baan. En een goede voorbereiding is key. Wij helpen je daarmee graag een eindje op weg.
Je moet het natuurlijk op eigen kracht doen, maar met deze 10 tips kom je er wel!
- Verdiep je in het bedrijf en de mensen
- Zoek de persoon met wie je een gesprek hebt van tevoren op
- Zorg dat je de vacature goed kent
- Leer je eigen CV uit je hoofd
- Weet wat je kwaliteiten zijn
- Bedenk waarom jij geschikt bent voor de functie
- Bereid je voor op lastige vragen
- Kleed je netjes, maar blijf wel gewoon jezelf
- Denk alvast na over je gewenste salaris
- Stel op z’n minst één vraag
1. Verdiep je in het bedrijf en de mensen
Wat voor soort bedrijf is het, wie zijn hun klanten en hoe onderscheiden ze zich van de concurrentie? Probeer je ook te verdiepen in de bedrijfscultuur. Is het een grote organisatie met hiërarchische structuren of een familiebedrijf waar bijna iedereen elkaar kent? Past de bedrijfscultuur bij je? En, misschien nog wel het belangrijkst, zie jij jezelf hier werken?
Veel van deze informatie kun je halen uit de website en social media (bijv. Facebook, Instagram of LinkedIn) van een bedrijf, maar ook via (oud-)medewerkers. Schakel dus vooral je netwerk in, wie weet is er binnen je eigen kring wel iemand die het bedrijf al goed kent.
2. Zoek de persoon met wie je een gesprek hebt van tevoren op
Altijd lekker als je van tevoren al weet met wie je aan tafel zit. Spit social mediaprofielen door en probeer een gevoel te krijgen van de persoon achter de naam. Wie weet heb je wel gemeenschappelijke hobby’s, vrienden of dezelfde muzieksmaak. Dan heb je meteen een onderwerp om het ijs te breken!
3. Zorg dat je de vacature goed kent
Niks zo gênant als niet precies weten op welke functie je solliciteert. Zorg dus dat je de inhoud van de vacature goed kent en lees hem voor je gesprek nog even door.
4. Leer je eigen CV uit je hoofd
Een regelrechte inkopper! Waarschijnlijk heb je je eigen CV wel helder voor de geest, maar in een sollicitatiegesprek heeft degene die tegenover je zit je CV vaak uitgeprint voor zich liggen. Zorg daarom dat je tot in detail weet wat erin staat.
5. Weet wat jouw kwaliteiten zijn
Je vaardigheden (of competenties) worden sowieso besproken tijdens je sollicitatiegesprek, bereid je hier dus goed op voor. Bedenk waar je goed in bent, waar je vaak complimenten over krijgt en hoe je in een team werkt.
6. Bedenk waarom jij geschikt bent voor de functie
Wat spreekt je aan in de functie-eisen van de vacature en op welke manier voldoe je aan die eisen? Kun je verwijzen naar eerdere ervaringen die je daarmee hebt? Denk voor het gesprek alvast na over concrete voorbeelden.
7. Bereid je voor op lastige vragen
Ieder sollicitatiegesprek is anders, maar een werkgever wil erachter komen wat voor persoon je bent en probeert dat te doorgronden door lastige(re) vragen te stellen. Vaak wordt er gevraagd naar de reden waarom je bij het bedrijf wil werken, je sterke en minder sterke kwaliteiten/eigenschappen en je toekomstvisie (het welbekende “Waar zie jij jezelf over 5 jaar?”). Tackel dit soort veel gestelde vragen door van tevoren alvast een antwoord voor jezelf te formuleren. Dan sta je tijdens het gesprek ook niet met je mond vol tanden.
8. Kleed je netjes, maar blijf wel dicht bij jezelf
In de meeste sectoren hoef je allang niet meer strak in het pak te verschijnen op een sollicitatiegesprek, maar kun je gerust kiezen voor een casual outfit die uitstraalt wie je bent en waar je voor staat.
Doe vooral kleding aan waar jij je lekker (zelfverzekerd) in voelt! Zorg er wel voor dat je er netjes uit ziet en stem je kleding af op wat gebruikelijk is binnen de bedrijfscultuur. Als het goed is heb je je daar al in verdiept en kun je inschatten wat wel en niet acceptabel is.
9. Denk alvast na over je gewenste salaris
Een salarisindicatie komt niet altijd ter sprake in een eerste gesprek, maar de kans bestaat dat er toch naar wordt gevraagd. Denk van tevoren dus alvast na over wat je graag wil verdienen en welk salaris bij de functie past. Online kun je verschillende salarischeck-tools vinden om te checken wat een realistisch bedrag is.
10. Stel op z’n minst één vraag
Een sollicitatiegesprek eindigt bijna altijd met de vraag “Heb je zelf nog vragen”? Zeker in deze tijd, waarin werkgevers zo’n beetje voor je in de rij staan, is het zaak om te ontdekken of de functie en organisatie wel echt bij je passen. En een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer. Vraag daarom naar de dingen die voor jou belangrijk zijn. Mooie bijkomstigheid; zo laat je ook meteen zien dat je oprecht geïnteresseerd bent.
Is alles wat je wilde weten al ter sprake gekomen? Benoem dat dan. Dit is ook een goed moment om te vragen naar de vervolgstappen na het gesprek.
Bonustip: zorg dat je op tijd bent voor het gesprek en zet je telefoon uit of op stille modus.
Zet hem op!