LEAN HR
LEAN HR

Wissel van baan, neem de Afslag Thuis

Wie weet heb je hem al eerder ergens voorbij zien komen, de video waarin voormalig vrachtwagenchauffeur Nigel vertelt over zijn nieuwe loopbaan. Bij LEAN HR Services krijgen we steeds vaker te maken met mensen zoals Nigel, die na jaren op de vrachtwagen toe zijn aan iets anders. Hieruit is het idee ontstaan voor de Afslag Thuis campagne, waarin we vrachtwagenchauffeurs een baan bieden als procesoperator.

Bij LEAN HR Services komen we geregeld in aanraking met medewerkers in de logistieke dienstverlening die een carrièreswitch willen maken. Mensen die vaak jarenlang op de vrachtwagen hebben gezeten; een baan met veel vrijheid, verantwoordelijk en waarin je veel van de wereld kunt zien. De keerzijde van dit beroep is dat je vaak lang van huis bent en doorgaans minder vrije tijd hebt dan de meeste mensen. En dat is niet voor iedereen ideaal.

Van vrachtwagenchauffeur naar procesoperator

Het zette ons aan het denken. Want wanneer iemand als Nigel, die heel gelukkig werd van het leven op de vrachtwagen, na dertien jaar toch kiest voor een carrière dichter bij huis, zijn er vast meer mensen zoals hij. En laten wij nou nét een hoop werkgevers in ons netwerk hebben die staan te springen om enthousiaste medewerkers en daar graag een opleiding en baangarantie tegenoverstellen. Op deze manier leveren we als LEAN HR Services graag een bijdrage aan het oplossen van het tekort aan operators in deze arbeidsmarkt.

Blij met je werk? Blijf doen wat je leuk vindt!

We willen graag benadrukken dat vrachtwagenchauffeurs die blij zijn met hun werk vooral moeten blijven doen waar ze zich lekker bij voelen. Maar voor chauffeurs die twijfelen over hun carrière op de weg, kan een switch naar procesoperator een goede stap zijn. Veel competenties die een vrachtwagenchauffeur heeft, komen namelijk terug in het werk van procesoperator. We horen het je denken: “Allemaal leuk en aardig, maar wat houdt het werk van een procesoperator precies in?”. We leggen het je hieronder uit.

 

Wat doet een procesoperator?

Als procesoperator ben jij de mens achter de machine of het achter het (productie)proces van een bedrijf. Een groot gedeelte van het hedendaagse productieproces is geautomatiseerd door machines die grote hoeveelheden werk snel verzetten. Toch zijn er mensen nodig die dit in de gaten houden. Dit zijn de procesoperators. Zij kijken naar de voortgang van het proces, voeren controles uit op de machines en installaties, lossen storingen op en voeren daar waar mogelijk klein onderhoud uit. Een uitgebreid takenpakket met veel afwisseling, maar ook zeker veel verantwoordelijkheid.

Waar werkt een procesoperator?

Veel verschillende industrieën hebben te maken met productieprocessen, de werkgevers zijn dus heel divers. Denk aan bijvoorbeeld de procesindustrie of de metaalindustrie. Het werk is afhankelijk van je werkgever heel gevarieerd, of juist heel structureel. Het is maar net waar jij je goed bij voelt. Op de website www.afslagthuis.nl kun je zien welke bedrijven de Afslag Thuis campagne ondersteunen. Een van deze bedrijven zou zomaar jouw nieuwe werkgever kunnen zijn!

Welke competenties zijn belangrijk?

De belangrijkste competenties die je nodig hebt als procesoperator, komen overeen met die van een vrachtwagenchauffeur.

  • Flexibel: bij de meeste bedrijven werken procesoperators in ploegendiensten, dus dat kan betekenen dat je vroege of juist late diensten draait. Dit gebeurt in overleg met je werkgever en meestal kun je aangeven waar jouw voorkeur naar uitgaat.
  • Zelfstandig: natuurlijk kom je andere collega’s tegen, maar tijdens jouw dienst werk je voornamelijk alleen en zelfstandig aan controles, onderhoud en het oplossen van storingen.
  • Zorgvuldig: het is belangrijk om zorgvuldig en secuur om te gaan met de apparatuur die je bestuurt en afstelt.

Herken jij jezelf hierin of heb je behoefte aan meer informatie? Kijk op www.afslagthuis.nl of bel onze gratis informatielijn: 046-7820988.

Overige artikelen